Τι Είναι Το Coaching

Σίγουρα εχεις ακούσει για το coaching. Ένας φίλος ανέφερε σε μια συζήτηση πως κάποιος γνωστός του έκανε είχε ξεκινήσει συνεδρίες με έναν Coach για να βρει αυτό που πραγματικά τον εκφράζει . Μια φίλη σου σύστησε ανεπιφύλακτα να κάνεις coaching, αφού το έκανε και η ίδια και είδε πραγματικά να συμβαίνει κάτι καλό στην επαγγελματική της ζωή.

Οι καιροί αλλάζουν και η ανάγκη για την εξέλιξη του Ανθρώπου είναι πλέον μονόδρομος. Σχεδόν πάντα, όλοι μας θα βρεθούμε μπροστά από τον καθρέφτη και θα κληθούμε να δώσουμε απαντήσεις. Χωρίς να είναι κανόνας, αλλά αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές είναι είναι πως οι “απαντήσεις” που δίνουμε διαμορφώνονται από το εξωτερικό μας περιβάλλον.

Κοινωνία, οικογένεια, επαγγελματικές υποχρεώσεις αποτελούν τους πιο συνηθισμένους “μοχλούς πίεσης” για να δώσουμε μια απάντηση. Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται το coaching, όπου μέσα από μια απόλυτα βιωματική διαδικασία σε προετοιμάζει για να συναντήσεις το είδωλό σου στον καθρέφτη και να είσαι βέβαιος πως οι απαντήσεις που δίνεις είναι αυτές που επιθυμείς, στο 100%. Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι το coaching;

Τι είναι το coaching, το οποίο βλέπουμε και ακούμε πολύ περισσότερα τελευταία; Είναι μια ακόμα νέα μόδα που έρχεται απλά για να βρει μερικούς θιασώτες και τίποτα παραπάνω; Είναι μια μέθoδος όπου ταιριάζει σε άλλες κοινωνίες και τύπους ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα μας; Ή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό που επειδή δεν το γνωρίζουμε το δαιμονοποιούμε; Για εμένα το coaching δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσω μια λέξη και μόνο θα σου πω πως είναι στοχοθεσία. Αν μπορώ να χρησιμοποιήσω δυο λέξεις θα σου πω στοχοθεσία και αλλαγή.

Αλλά για να μπορέσω να στις πω αυτές τις λέξεις, διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν δαπανήσει δεκάδες χιλιάδες ώρες ώστε να τεκμηριώσουν επιστημονικά τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το Coaching. Στο επίκεντρο είναι πάντα ο Άνθρωπος, όπου με την βοήθεια ενός πιστοποιημένου Coach μπορεί να καταφέρει όσα δεν έχει φανταστεί. Επιπλέον το coaching είναι μια συνεχής άσκηση που δε σε κουράζει, αλλά σε ενεργοποιεί και αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή.

Τι συμβαίνει σε μια συνεργασία μεταξύ ενός Coach και του Coachee;

Σε μια συνεργασία Coaching, οι 2 συμμετέχοντες, ο Coach (εγώ) και ο Coachee (εσύ) ακολουθούμε ένα ορισμένο αριθμό συναντήσεων, με δομημένα βήματα. Θα ακούσω τα αιτήματά σου, θα σου κάνω μερικές ερωτήσεις και στη συνέχεια θα διαμορφώσω ένα πλάνο δράσης, μόνο για εσένα. Αν τα αιτήματά σου δεν είναι καθόρισμένα, πάλι μπορείς να ξεκινήσεις το Coaching, αφού μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρεις τις απαντήσεις ώστε να προχωρήσεις.

Μέσα από την εβδομαδιαία μας συνάντηση θα σε ανατροφοδοτώ με πληροφορίες και ασκήσεις, θα καταγράφουμε την πρόοδο και με τις τεχνικές του Coaching θα αντιλαμβάνεσαι πόσο κοντά είσαι στον στόχο σου. Μια συνεργασία μεταξύ Coach & Coachee περιέχει:

 • Τον ειλικρινή προσδιορισμό του στόχου*
 • Τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης & επικοδομητικής αλληλεπίδρασης
 • Τη μεθοδική ψυχική ενδυνάμωση με επιστημονικές μεθόδους
 • Την απόλυτη υποστήριξη μου
 • Την κατάκτηση του στόχου που έχεις αιτηθεί

Πρέπει να ξέρεις πως η συνέπεια σε μια Coaching συνεργασία είναι πολύ βασική για τη θετική ροή των συναντήσεων.

Coaching και Στοχοθεσία

Ο στόχος είναι μια εσωτερική αναπαράσταση μιας επιθυμητής κατάστασης, ενός προσδοκώμενου μέλλοντος. Ως coaching στόχος ορίζεται αυτό που  κινητοποιεί το άτομο, του επιτρέπει να δρα με αυτόν, τον ενεργοποιεί και τον οδηγεί πιο κοντά στο όραμα του. Μέσα από το coaching σχεδιάζεις τα βήματα, τα πλάνα δράσης που θα ακολουθήσεις για να μπορέσεις να φτάσεις στο στόχο σου με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Το coaching, αν και οδηγείται από την επίτευξη του στόχου, δεν έχει μόνο αυτό ως αποτέλεσμα. Μέσα από την βιωματική διαδικασία το άτομο καθόλη τη διάρκεια εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται για την αλλαγή που θα έρθει επιτυγχάνοντας τα παρακάτω:

 • Να αφήσει παλιούς φόβους και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
 • Να συντονιστεί με τον εσωτερικό του κόσμο, τα πραγματικά θέλω του και τα συναισθήματά του.
 • Να επικοινωνήσει καλύτερα με τους γύρω του και να βελτιώσει τις σχέσεις του.
 • Να συνειδητοποιήσει πως έχει την ικανότητα να σχεδιάσει το μέλλον του.
 • Να βιώσει την αλλαγή προς την ανάπτυξη του εαυτού του με θετικότητα.

Συνάντησε την καλύτερη σου εκδοχή!

Σου εγγυώμαι πως θα είμαι δίπλα σου σε όλη την διαδρομή που θα ακολουθήσεις προς την επίτευξη του στόχου που θα θέσεις και πως μαζί θα εντοπίσουμε τις δυνάμεις που θα σε ωθήσουν στην κατάκτησή του. Είμαι εδώ για να σε υποστηρίξω σε όλα τα βήματα που θα σχεδιάσουμε μέχρι να συναντηθείς με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. 

*Ο στόχος είτε αφορά την προσωπική ζωή του ατόμου είτε την επαγγελματική χρειάζεται να είναι ορισμένος και σαφής. Εάν δεν υπάρξει στόχος δεν μπορεί να ισχύσει η διαδικασία του coaching. Πολλές φορές όμως η ίδια η διαδικασία βοηθάει για να οριστεί ο στόχος, ή τον αναπροσαρμόζει και η συνεργασία συγχρονίζεται γύρω από την κατάκτηση του.

Η επόμενη ερώτηση που προκύπτει είναι “Μπορεί το Coaching να με βοηθήσει στην επαγγελματική μου ζωή;”

Το Business Coaching

Η απάντηση είναι φυσικά “Ναι”. Η επαγγελματική μας ζωή είναι σχεδόν το 1/2 της καθημερινότητάς μας. Στο περιβάλλον εργασίας μας διαμορφώνονται συμπεριφορές και καταστάσεις τις οποίες αργά ή γρήγορα θα κληθούμε να διαχειριστούμε. Είτε είσαι ένας νεοπροσληφθείς εργαζόμενος, ένα ηγετικό στέλεχος είτε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, νομοτελειακά θα πρέπει να δώσεις απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν σου είχαν περάσει ποτέ από το νου.

Από την εμπειρία μου στον κλάδο του HR,  ξέρω πως οι πιο δύσκολες απαντήσεις είναι αυτές που πρέπει να δώσουμε έπειτα από τα ερωτήματα που αφορούν τον εαυτό μας. Όλοι έχουμε αναρωτηθεί:

 • Είμαι τόσα χρόνια στην εταιρεία, πότε θα εξελιχθώ;
 • Πώς να αποκτήσω καλή, συνεργατική σχέση με τον νέο Manager;
 • Πώς θα τα καταφέρω με την διοίκηση της ομάδας που μου ανατέθηκε;
 • Μου αρέσει η δουλειά που κάνω;
Το business coaching είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να βρεις τις απαντήσεις. Το περιεχόμενο του προγράμματος είναι ειδικά σχεδιασμένο και προσαρμόζεται στους επαγγελματίες κάθε κλάδου και προϋπηρεσίας. Η καλλιέργεια των δεξιοτήτων του εκάστοτε επαγγελματία & η ενίσχυση των δυνατών χαρακτηριστικών είναι ένας συνδυασμός που οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, μαζί με την εξέλιξη των συνεδριών του Business Coaching.
 

Το Career Coaching

Το Career Coaching είναι αυτό που ταιριάζει σε έσενα που επιθυμείς να χτίσεις ή/και να αναβαθμίσεις το επαγγελματικό σου προφίλ. Αν είσαι νέος στο επαγγελματικό γίγνεσθαι τότε το career coaching θα σε οδηγήσει με συνέπεια και σταθερότητα στην εξέλιξή σου. Συνδυάζοντας την εκπαίδευσή μου στο Coaching  και την επαγγελματικό μου παρελθόν, είμαι σε θέση να υποστηρίξω κάθε αίτημα και να μοιραστώ την εμπειρία μου, ώστε να δώσω απαντήσεις που αφορούν την καριέρα σου. Είμαι εδώ για να:

 • ενισχύσω την αυτοπεποίθηση σου
 • αναγνωρίσεις την επαγγελματική σου υπόσταση
 • αναζητήσεις με στρατηγική & πλάνο μια θέση εργασίας
 • διεκδικήσεις δυναμικά τη θέση εργασίας που επιθυμείς
 • εκπαιδευτείς στον ορισμό και στην κατάκτηση των στόχων

Αυτό που θα βιώσεις στο Career Coaching είναι μια συναρπαστική αλληλεπίδραση, όπου θα σε ακολουθήσει στο υπόλοιπο της επαγγελματικής σου πορείας, όποια και αν είναι αυτή!

Coaching και Αλλαγή

Η αλλαγή, όπως ίσως θα έχεις ακούσει ξανά είναι το πιο σταθερό πράγμα στον κόσμο. Κι όπως έχεις διαπιστώσει, θέλοντας και μη στην διάρκεια της ζωής μας θα βρεθούμε μπροστά από αλλαγές που θα έρθουν ξαφνικά και σε άλλες που θα φροντίσουμε να προκύψουν με μικρά ή μεγάλα βήματα. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου απέναντι στην αλλαγή. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι διστάζουν μπροστά στο άγνωστο και ακόμη περισσότεροι φοβούνται να αλλάξουν κομμάτια της καθημερινότητας τους και επόμενα της ζωής τους. Παρατηρείται ακόμη πως διαχωρίζουμε τους φόβους μας, ανάλογα με τους τομείς της ζωής μας: επαγγελματικοί φόβοι, προσωπικοί, φόβοι υγείας, ξεχνώντας πως ο άνθρωπος είναι μια ενιαία ολότητα και κάθε φοβική σκέψη τον επηρεάζει συνολικά.

 • Εσύ έχεις τέτοιους φόβους;
 • Διστάζεις μπροστά σε μια αλλαγή;
 • Έχεις κάποιο όραμα αλλά δεν ξέρεις πως  να το υλοποιήσεις;
 • Αισθάνεσαι πως κατά βάθος ξέρεις τι θέλεις να κάνεις μα δεν μπορείς να βάλεις σε σειρά τις πράξεις για να τα καταφέρεις;

Αυτοβελτίωση & Αυτοπεποίθηση

Αν οι περισσότερες απαντήσεις που έδωσες ήταν «Ναι.» γι’ αυτό και μόνο αξίζει να κάνεις coaching. Μέσα από το coaching μπορείς να συναντηθείς με την βεβαιότητα πως η βοήθεια που θα ζητήσεις και θα λάβεις θα δράσει καταλυτικά σε κάθε επίπεδο της ζωής σου. To coaching ενεργοποιεί την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ατόμου προσανατολίζοντας το στις λύσεις που αναζητά. Να κάνεις coaching για να προετοιμαστείς στρατηγικά για την αλλαγή που επιθυμείς να βιώσεις. Για να υποστηρίξεις τον εαυτό σου και για να υποστηρίξει κάποιος εσένα σε αυτό το ταξίδι. Γιατί ακόμη κι αν έχεις χρησιμοποιήσει διαφορετικές πρακτικές, μπορείς να εφαρμόσεις πολύπλευρα το coaching.

H έννοια της αυτοβελτίωσης είναι μια συνεχής διαδικασία εστιασμένη στο μέλλον, οπότε η φροντίδα, η δουλειά με τον εαυτό μας δεν τελειώνει μα συνεχίζεται σε μια αέναη τροχιά.
Να κάνεις coaching για να μπεις μέσα σε αυτόν τον θετικό κύκλο εξέλιξης και να νιώσεις πως όσο ενδυναμώνεσαι αυξάνεις τις πιθανότητες να ελέγξεις την ζωή σου κι έτσι να την οδηγήσεις εκεί που θες! 

Ελένη Δημάκη,
Personal & Executive Coach 

LinkedIn Personal | LinkedIn Page | Facebook Page

Έχεις Περισσότερες Απορίες; Γράψε Μου!

Το Coaching δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο για να μπορέσεις να αναπτυχθείς, να βελτιώσεις τον τρόπο επικοινωνίας σου, να αντιληφθείς τη δυναμική σου κι έτσι να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η σχέση σου με τον Coach στηρίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην ενεργοποίηση του κινήτρου σου για την κατάκτηση του στόχου.

To Coaching στηρίζεται στην εφαρμογή της θετικής ψυχολογίας. Ακόμη και αν ο στόχος δεν επιτευχθεί αυτό που έρχεται ως σύνηθες αποτέλεσμα είναι η ενδυνάμωση του ατόμου, η αναγνώριση των θετικών δυνάμεων του και η ενεργοποίηση τους βελτιώνοντας τον τρόπο που ζει.

Να βοηθήσω όσο περισσότερους ανθρώπους μπορώ να ενεργοποιήσουν την κρυφή τους δύναμη για να σχεδιάσουν το επαγγελματικό τους μέλλον και να ζήσουν την ζωή που ονειρεύονται.

Είναι οι άνθρωποι που τολμούν να ζητήσουν βοήθεια, που για να πετύχουν τον στόχο τους επιλέγουν να έχουν δίπλα τους κάποιον που θα τους υποστηρίξει. Είναι ενεργοί εργαζόμενοι, στελέχη επιχειρήσεων, άνεργοι, άτομα που θέλουν να αναπτυχθούν επαγγελματικά και προσωπικά.

Είναι το ελάχιστο διάστημα για μια coaching συνεργασία, ώστε να μπορέσει να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα που θα εξυπηρετήσει και τις δυο πλευρές να επικοινωνήσουν ανοιχτά και στην ίδια κατεύθυνση.

Ναι, όσο η συνεργασία προχωράει πολλές φορές ο στόχος αναδιαμορφώνεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που ολοκληρώνουμε πρώτα με το ένα αίτημα κι έπειτα προχωρούμε σε επόμενο αίτημα και κύκλο συνεργασίας.

Ο προγραμματισμός των συνεδριών γίνεται από κοινού με σκοπό να ανταποκριθούμε με κάθε δέσμευση απέναντι στην ώρα και στην ημέρα συνάντησης. Η συνεδρία που μπορεί να αναπληρωθεί γίνεται με έγκαιρη ενημέρωση και κατόπιν συμφωνίας.

Συμπλήρωσε το email σου και δες αναλυτικά την αξία των υπηρεσιών και προγραμμάτων του CoachingNow.gr 
& βρες μια μοναδική ευκαιρία για να ξεκινήσεις άμεσα και με όφελος!

Δωρεάν Ενημέρωση Online!

Έχεις Περισσότερες Απορίες; Γράψε Μου!

Περισσότερα άρθρα για το Coaching στο blog του CoachingNow

Πιάνο μπροστά από τοίχο με κορνίζες.
Προσωπική Ανάπτυξη
Eleni Dimaki

Τί έμαθα μετά από 10 μέρες βιωματικής εκπαίδευσης στο Ολιστικό Mentoring στην Ιταλία

Για εμένα η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μια από τις καλές περιόδους του χρόνου, καθώς σκέφτομαι πολύ θετικά την χρονιά που έχω μπροστά

Διαβάστε Περισσότερα »

Είπαν Για Το CoachingNow...

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!