Στοχοθεσία – Επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου για να τους πετύχεις!

Οι διακοπές τελείωσαν, το καλοκαίρι μας αφήνει, το φθινόπωρο έρχεται και για άλλη μια φορά ζούμε το κλείσιμο ενός κύκλου και την αρχή ενός καινούριου. Όλα μοιάζουν ίδια, σαν πέρυσι, σαν κάθε φορά, μα δεν είναι. Τίποτα δεν μένει ίδιο στη φύση. Γιατί να προσπαθούμε να μείνουμε εμείς; Εξάλλου μέσα στον ίδιο τον κύκλο της ζωής παρατηρούμε πως η επανάληψη είναι αυτή που φέρει την αλλαγή. Τα έτη, οι εποχές, οι μήνες, οι μέρες, η ώρα επαναλαμβάνονται σταθερά μα ο χρόνος καταφέρνει να κλείνει μέσα του την γραμμή της επανάληψης και να είναι πάντοτε άλλος. Σε αυτόν τον κανόνα εμπίπτει και η στοχοθεσία.

Στοχοθεσία & Coaching

Το συγκεκριμένο παράδειγμα το μοιράζομαι με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι πολλές φορές θέλοντας να αντιληφθούν πως μπορούν να έχουν τον ίδιο στόχο αλλά οφείλουν να αλλάζουν οι ίδιοι απέναντι στον τρόπο που τον κυνηγούν ή στην προσπάθεια κατάκτησής του.
Τί θα μας οδηγήσει, επομένως, εκεί που επιθυμούμε, ο επαναπροσδιορισμός των στόχων μας ή του εαυτού μας;
Γνωρίζοντας πως ένα από τα κλειδιά που βοηθούν την στοχοθεσία είναι ο έλεγχος και η αξιολόγηση της πορείας του στόχου που επιβάλλει αλλαγή κινήσεων ή στρατηγικής καταλήγουμε πως ο επαναπροσδιορισμός των στόχων μας μπορεί να μας οδηγήσει στην επιτυχία. Αυτό που απαιτείται όμως κάθε φορά είναι να μπορούμε να επαναπροσδιορίζουμε τον εαυτό μας απέναντι στον στόχο που θέτουμε.

Πώς μπορεί να γίνει ο επαναπροσδιορισμός των στόχων μου;

Έχει σημασία να αξιολογούμε το κίνητρο μας τακτικά. Παραμένει ισχυρό; Όχι; Τι άλλαξε; Με ενδιαφέρει ακόμη το ίδιο ο στόχος που είχα θέσει; Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με αλήθεια στον εαυτό μας, να διαθέτουμε την ικανότητα να ορίζουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τον στόχο. Και να το κάνουμε χωρίς ενοχές ή προκαταλήψεις για να του δίνουμε τα σωστά κίνητρα. Όταν το κίνητρο είναι υψηλό, δεν μας αφήνει να κάνουμε πίσω. Ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας μας σε σχέση με τον στόχο δίνει νόημα στην πορεία του, στην εξέλιξη και στην κατάκτηση διαφορετικά γιατί να προσπαθούμε για κάτι που δεν μας εμπνέει;

Γιατί να αλλάξω τη στοχοθεσία μου;

Μα γιατί ο δικός μας επαναπροσδιορισμός μπορεί να μας απελευθερώσει από περιοριστικές πεποιθήσεις που μας κρατάνε μακριά, όχι απλά από το αποτέλεσμα, μα από την ίδια την χαρά. Όταν δημιουργούμε τις λανθασμένες πεποιθήσεις για εμάς, δημιουργούμε αυτόματα μοτίβα που μας περιορίζουν και σαμποτάρουμε στην ουσία τον εαυτό μας και έπειτα την προσπάθεια μας.

Πότε πρέπει να αλλάζει η στοχοθεσία μου;

Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι με το μέρος μας, όταν αισθανόμαστε πως αντί να πλησιάζουμε τον στόχο μας απομακρυνόμαστε τότε αξίζει να επαναπροσδιορίσουμε ότι συμβαίνει. Όταν όλα προχωρούν θετικά, σωστά και φαίνεται πως θα τα καταφέρουμε πάλι αξίζει να επαναπροσδιοριστούμε σε σχέση με το περιβάλλον μας. Ο Albert Einstein έχει πει πως «Ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα έχει λυθεί κατά 50%.». Η απόσταση ανάμεσα στον στόχο και στο τελικό αποτέλεσμα με τον επαναπροσδιορισμό μπορεί να μικρύνει και να φέρει ανάμεσα τους καινούρια σκέψη, νέα πλάνα δράσης και βήματα.
Επομένως, αξίζει να αντιγράψουμε απ’ την φύση και να αφήσουμε να γίνει οδηγός μας το στοιχείο της επανάληψης.

Αν η νέα σεζόν σε βρίσκει ξανά με το ίδιο θέλω, στο ίδιο σημείο με πέρυσι ή με έναν στόχο που πάλι δεν κατέκτησες, μήπως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιοριστείς και να δοκιμάσεις κάτι καινούριο;
Σκέψου πως δεν είναι άλλη μια ίδια φορά, μα η φορά που θα τα καταφέρεις!
Χρειάζεσαι βοήθεια και δεν θέλεις να το κάνεις μόνος;
Το Coaching κι εγώ είμαστε εδώ για σένα.
Να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό,
Ε.

ΥΓ: Θα χαρώ πολύ να συνδεθούμε στο LinkedIn!

 

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!