Σε τι διαφέρει το Coaching από το Mentoring και την Ψυχοθεραπεία;

Πρόσφατα επέλεξα να παρακολουθήσω μια βιωματική εκπαίδευση για το Ολιστικό Mentoring. Γνωρίζοντας πως το Mentoring είναι συγγενής κλάδος με το Coaching ήξερα πως θα με βοηθούσε σίγουρα γνωστικά και ήθελα ταυτόχρονα να συναντηθώ με τις διαφορές που φυσικά υπάρχουν. Είναι βέβαιο πως και οι δύο όροι εμπεριέχουν μέσα τους την έννοια της υποστήριξης και της καθοδήγησης, οι ρόλοι όμως των Coach και Mentor έχουν διαφορετικά κίνητρα και στόχους, τους οποίους και θα δούμε παρακάτω.

Η Διαφορά Ψυχοθεραπείας Με Το Coaching

Η ψυχοθεραπεία, διαφέρει επίσης και από τις δυο παραπάνω μεθοδολογίες εξαρχής, καθώς ασχολείται, όπως ο κλάδος της Ψυχολογίας με το παρελθόν, την αναγνώριση τραύματος και την επούλωσή του ενώ το Coaching και το Mentoring «δουλεύουν» με θέματα που σχετίζονται με το παρόν και την εστίαση στο μέλλον. Η ψυχοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος θεραπευτικής παρέμβασης, που στηρίζεται σε επιστημονικές θεωρητικές βάσεις και εφαρμόζεται με διαφορετικές προσεγγίσεις, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση δυσλειτουργικών συμπεριφορών, όπως είναι οι γνωστικές, οι συμπεριφορικές και οι συναισθηματικές.

Το Coaching συνοπτικά είναι στοχοθεσία και η αλληλεπίδραση δύο ατόμων, Coach και Coachee, για την προσπάθεια κατάκτησης του στόχου του δεύτερου με την ψυχική ενδυνάμωση που θα έρθει από την βοήθεια του πρώτου. Πιο αναλυτικά είναι μια εξαιρετική μεθοδολογία που βοηθά το άτομο, μέσα στην υποστηρικτική σχέση που χτίζει με τον Coach, να αναπτυχθεί, εστιάζοντας στις λύσεις κι όχι στο πρόβλημα, και οδηγείται προς την επίτευξη των στόχων του έχοντας αναπτύξει νέες δεξιότητες και έχοντας συναντηθεί με έναν θετικότερο τρόπο σκέψης. Το Coaching ορίζεται αφού τεθεί ένας συγκεκριμένος και σαφής στόχος που θέλει να κατακτήσει ο Coachee.

O coaching στόχος κινητοποιεί το άτομο, του επιτρέπει να δρα με αυτόν, τον ενεργοποιεί και τον οδηγεί πιο κοντά στο όραμα του. Μέσα από το coaching το άτομο σχεδιάζει τα βήματα, τα πλάνα δράσης που θα ακολουθήσει για να μπορέσει να φτάσει στο στόχο του με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Mentoring Vs Coaching

Το Mentoring, τώρα, έχει ως κοινό σημείο με το Coaching την σχέση που χτίζει ο Mentor με τον Mentee, γιατί είναι επίσης μια σχέση εμπιστοσύνης και καθοδήγησης. Στο mentoring όμως ο Mentor καθοδηγεί τον Mentee με την εμπειρία του, μοιράζεται σημεία της ιστορίας που ακολούθησε εκείνος για να εμπνεύσει, να προστατεύσει από παρόμοια λάθη και να παροτρύνει σε βήματα τον mentee που θα τον βοηθήσουν να αναπτυχθεί επιτυχώς. Ο Mentor και ο Mentee εργάζονται και προέρχονται από τον ίδιο εργασιακό τομέα, ο Mentor είναι σίγουρα εμπειρότερος και μεταλαμπαδεύοντας την γνώση του θέλει να παρουσιάσει στον mentee την πορεία ανάπτυξης που τον βοήθησε να αναπτυχθεί, για να τον καθοδηγήσει.
Το Mentoring μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και η σχέση να προχωρά μέσα στα χρόνια, αντίθετα το Coaching εφαρμόζεται σε ορισμένο χρονικό διάστημα και μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε σύντομο χρόνο.

Όσες κι αν είναι οι διαφορές, αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι πως κάθε επιλογή υποστηρίζει την προσωπική σου ανάπτυξη, είναι μια διαδρομή αυτοβελτίωσης και που θα καταφέρει να σε ενδυναμώσει και να οδηγηθείς σε μια πιο ευτυχισμένη εκδοχή του εαυτού σου.

Αν αναρωτιέσαι ποια επιλογή θα ήταν για εσένα ταιριαστή, θα σε βοηθήσει να ξανασκεφτείς το αίτημα σου, τί είναι αυτό που θέλεις ή χρειάζεσαι να επιλυθεί; Ποιος είναι ο στόχος σου; Τι θέλεις να αλλάξει γύρω σου και ποια αλλαγή θέλεις να βιώσεις;

Οι απαντήσεις που θα προκύψουν είναι ικανές να σε βοηθήσουν να αντιληφθείς ποιος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας που θα σε υποστηρίξει.

Το CoachingNow κι εγώ είμαστε εδώ για σένα.

Να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό,
Ε.

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!