Οι 7 “μαγικές” ερωτήσεις στο Career Coaching

Η προσέγγιση μου στο Coaching στηρίζεται στην ανακάλυψη των θετικών δυνάμεων του ατόμου και στην ενεργοποίηση της κρυφής τους δύναμης. Η δυναμική μέσα σε μια career coaching συνεργασία στηρίζεται σε ερωτήσεις που έχουν ως βασικό στόχο να ενισχύσουν την αυτοαντίληψη και την αυτοεικόνα του coachee, να ενεργοποιήσουν το κίνητρο τους και να τους βοηθήσουν να βιώσουν ενδυναμωμένοι την αλλαγή που επιθυμούν.

Αν δεν έχεις ιδέα για το τι είναι το career coaching, δες πρώτα εδώ!

Υπάρχουν μαγικές ερωτήσεις; Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι πως υπάρχουν μαγικές απαντήσεις γιατί ο σκοπός πίσω από τις ερωτήσεις που τίθενται είναι το άτομο να έρθει σε καλύτερη γνωριμία με τον εαυτό του και να βρει μόνο του τις λύσεις που ζητά.

Παρακάτω ακολουθούν 7 ερωτήσεις που χρησιμοποιώ πάντοτε στο Career Coaching και η διάσταση που κρύβουν.

Ποιο είναι το κίνητρο σας για την ζωή;

Είναι δεδομένο πως μέσα από το Coaching το άτομο καταφέρνει να βρει το κίνητρο του απέναντι στον στόχο του και με την βοήθεια του Coach μένει ενεργοποιημένο, ώστε να βρίσκει λόγο και νόημα στην πορεία που θα διανύσει για την κατάκτηση του στόχου του. Αντίστοιχα όταν βρούμε το κίνητρο μας απέναντι στην ζωή μας λειτουργούμε και πορευόμαστε με αυτό.

Ποιες είναι οι αξίες σας;

Οι αξίες μας είναι ο οδηγός μας, η απάντησή μας στον τρόπο που λειτουργούμε, συμπεριφερόμαστε και που αποφεύγουμε λάθη. Όταν ανακαλύψουμε τις αξίες μας και επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ζήσει σύμφωνα με αυτές αισθανόμαστε πιο δυνατοί και πιο συντονισμένοι με την αλήθεια μας. Γίνεται να εργαζόμαστε με άλλες αξίες στην εργασιακή μας ζωή, ή αν τις αφήνουμε στην άκρη όταν φτάνουμε στην δουλειά;

Ποια είναι τα πράγματα που θεωρείτε εσείς ότι κάνετε καλά;

Υπάρχουν φορές που διαστρεβλώνουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε για τον εαυτό μας και αυτό που οι άλλοι πιστεύουν για εμάς. Κάποιες άλλες ακόμη και δυνατά μας στοιχεία τα κρύβουμε, τα ξεχνάμε εφόσον κάποιος άλλος δεν τα έχει δει ή αναγνωρίσει. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθούμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά και να τους δώσουμε χώρο στην ζωή μας.

Δίνετε κάποιο χρονικό περιθώριο στον εαυτό σας για την υλοποίηση του στόχου σας;

Ο χρόνος ορίζεται και γίνεται αυτόματα σύμμαχος μέσα στην διαδρομή για την κατάκτηση του στόχου. Ο ίδιος χρόνος επιτρέπει να οριστούν συγκεκριμένα βήματα, πλάνα δράσης και αλλαγή στρατηγικής, αν χρειαστεί.

Πώς θα αισθάνεστε όταν τα καταφέρετε;

Αυτή η ερώτηση ίσως είναι η αγαπημένη μου στο Career Coaching. Δεν χορταίνω τις απαντήσεις που φέρουν έναν μικρό οραματισμό του ιδανικού εαυτού. Γιατί όντως αυτό συμβαίνει αν φανταστείς τον εαυτό σου εκεί που θέλει βαθιά να φτάσει σημαίνει πως οραματίζεσαι τον ιδανικό σου εαυτό.

Ποιο είναι το χειρότερο που θα συμβεί αν δεν τα καταφέρετε;

Τα αρνητικά συναισθήματα δεν έχουν χώρο σε μια θετική προσανατολισμένη διαδικασία. Αλλά μπορούν να μας ωθήσουν, να μας δώσουν δύναμη και να μας καθησυχάσουν καθώς οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως έχουν λόγο να προσπαθήσουν και να ξεκινήσουν αυτό που στοχεύουν.

Τι προσδοκίες έχετε από το Career Coaching;

Η σαφήνεια, ο προσδιορισμός της σχέσης, η ανάληψη ευθύνης, η πλαισίωση, η εμπιστοσύνη, ο επαγγελματισμός και η διάκριση των ρόλων θα γεννηθούν και θα έχουν ισχύ μέσα από αυτή την ερώτηση.

Συνηθίζω να λέω πως οι σωστές λέξεις φέρνουν τις σωστές σκέψεις. Το ίδιο ακριβώς πιστεύω και για τις σωστές ερωτήσεις που φέρνουν τις σωστές απαντήσεις.
Το Coaching κι εγώ είμαστε εδώ για σένα.
Να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό,
Ε.

ΥΓ: Αυτό είναι το LinkedIn profile μου. Θα χαρώ να συνδεθούμε!

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!