Ο Φόβος Της Αποτυχίας

«Προτιμώ να μην ξεκινήσω κάτι από το να αποτύχω…»
Αν η παραπάνω φράση σου είναι οικεία τότε συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να θέσουν στόχους γιατί φοβούνται πως θα αποτύχουν με αποτέλεσμα ο φόβος να τους κρατάει εγκλωβισμένους και στάσιμους, συνήθως σε ένα περιβάλλον ή μια κατάσταση που δεν τους αρέσει.
Ξέρεις κάποιον που βιώνει κάτι ανάλογο; Αν ήταν σε αυτή την θέση ο αγαπημένος σου άνθρωπος ή ένας φίλος σου, τι θα του έλεγες; Θα τον άφηνες εκεί στο στενό σημείο που έχει διαλέξει να στέκεται χωρίς να του δώσεις την βοήθεια σου; Είμαι σίγουρη πως απάντησες «όχι».
Οπότε πώς μπορείς να αφήνεις τον εαυτό σου αβοήθητο;

Ο φόβος της αποτυχίας

Έχω μάθει να προσπαθώ να εξηγήσω αυτό που με φοβίζει για να πάω πιο κοντά του, να το αποδομήσω, ώστε να μπορέσω να λειτουργήσω παρά το φόβο. Θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρή φοβόμουν ένα μικρό φαντασματάκι, το έλεγαν «Μπάμπακ». Στο μυαλό μου ήταν μαύρο, έμοιαζε με κοντός σίφουνας που μπορούσε να με τυλίξει και να με καταπιεί. Το Μπάμπακ ζούσε στο σκοτάδι γι’ αυτό δεν με άφηνε να ευχαριστηθώ το κρυφτό, αφού ο φόβος μου με κρατούσε πίσω από καταπληκτικές κρυψώνες.

Ο φόβος με κούρασε, τα σημεία με φως που κρυβόμουν ήταν τόσο προφανή που με έκαναν να χάνω συνεχώς πρώτη και να τα «φυλάω» εγώ. Έτσι μια μέρα βαρέθηκα και να παίζω αλλά και να φοβάμαι. Οπότε αφού ήμουν μόλις 8 χρονών και δεν μπορούσα να εξηγήσω τον φόβο αποφάσισα να εξηγήσω το Μπάμπακ.

Καταρχάς δεν είχε κανονικό όνομα, δεν το είχε δει κανείς, δεν έπαιζε κρυφτό και κυρίως δεν το ήξεραν οι γονείς μου άρα δεν υπήρχε γιατί οι γονείς μου στα 8 μου χρόνια ήξεραν τα πάντα.
Νίκησα το Μπάμπακ κι έγινα η καλύτερη στο κρυφτό. Όλοι ήθελαν να παίζουν μαζί μου γιατί δεν με έβρισκαν εύκολα, δυσκόλευα το παιχνίδι και η χαρά κρατούσε του παιχνιδιού κρατούσε περισσότερο. Τώρα πια ότι φοβάμαι προσπαθώ να το εξηγήσω και βοηθάω κι άλλους για να νικήσουν τους φόβους τους, μαζί τις περιοριστικές πεποιθήσεις που τους κρατούν πίσω από όσα μπορούν να κατακτήσουν.

Τι είναι ο φόβος;

Μια υποκειμενική συνειδητή εμπειρία, ένα βασικό μας συναίσθημα που καταφέρνει να γεννηθεί από την συνειδητοποίηση μιας πραγματικής ή μιας φανταστικής κατάστασης. Ο φόβος που προκαλείται από μια πραγματική κατάσταση μας προστατεύει, λειτουργεί ως αμυντικός μηχανισμός απέναντι στον κίνδυνο που παρουσιάζεται.

Ο φόβος της αποτυχίας

Ο φόβος της υποθετικής κατάστασης θρέφεται από άγχος και στρεσογόνα συναισθήματα που αναφέρονται σε μελλοντικά γεγονότα. Επομένως ο φόβος μας κλέβει τη ζωή και στο μέλλον, αφού μας αδρανοποιεί στο παρόν.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε 3 βασικά σημεία που είναι ικανά να απομακρύνουν τον φόβο της αποτυχίας.

Αξιολόγηση της αποτυχίας

Πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αποτυχία και πόσο σημασία έχει; Εξαρτάται η ζωή κάποιου ανθρώπου; Γιατί ναι, αν είσαι χειρουργός χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα. Μα αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά και να τολμήσεις να στείλεις το βιογραφικό σου σε μια θέση εργασίας που σε ενδιαφέρει θα ζήσεις και πιθανόν θα ζήσεις πιο ευτυχισμένος. Αν δεν σε πάρουν θα συνεχίσεις να ζεις κι αν δεν σε πάρουν και τι έγινε; Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι φοβόμαστε περισσότερο τα πράγματα που έχουμε γιγαντώσει μέσα στο κεφάλι μας και απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Αυτός ο φόβος της αποτυχίας σε κρατά πίσω.

Αρνητική Στάση & Φόβος Της Αποτυχίας

Είσαι σίγουρος ότι φοβάσαι ή είσαι αρνητικά εστιασμένος και προδιατεθειμένος απέναντι στο καλύτερο που μπορεί να συμβεί; Η αρνητική στάση ορίζει την σκέψη μας και τις κινήσεις μας. Δεν προσπαθούμε για το καλύτερο γιατί το φοβόμαστε και το αρνούμαστε, οπότε προεξοφλούμε πως μπορούμε να το ζήσουμε. «Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν με έχει πάρει κανείς για συνέντευξη, εμένα δεν μου έδωσαν αύξηση, σιγά μη πάρω την προαγωγή…».

 

Ο αρνητισμός μεταφράζεται σε φόβο και δεν με αφήνει να ψάξω για τις δουλειές, να πάρω τηλέφωνο και να ρωτήσω αν έλαβαν το βιογραφικό μου και θα με καλέσουν για συνέντευξη, να διεκδικήσω την αύξηση που μου ταιριάζει ή να τα δώσω όλα για την προαγωγή που θέλω να κατακτήσω. Χωρίς τον φόβο αυτό που μένει είναι η προσπάθεια.

Αξίζει πραγματικά την προσπάθεια;
Μήπως δεν φοβάσαι να αποτύχεις αλλά να προσπαθήσεις; Σκέψου αν σε κρατάει μακριά το άφταστο αποτέλεσμα ή αν έχεις πραγματικό κίνητρο να προσπαθήσεις. Συνηθίζουμε να μην ακούμε τον εαυτό μας και άλλοτε διαστρεβλώνουμε συναισθήματα και καταστάσεις. Είσαι σίγουρος πως αυτό που δεν τολμάς είναι αυτό που πραγματικά θέλεις; Είναι πιθανόν να μην φοβάσαι τόσο αλλά να βαριέσαι να κάνεις κάτι ή να ξεβολευτείς. Αν επαναξιολογήσεις τις επιλογές σου και θέσεις έναν στόχο που ορίζει εσένα και την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου πιστεύεις ότι δεν θα τολμήσεις να τον ακολουθήσεις;

ο φόβος της αποτυχίας σε κρατάει μακρυά από το αποτέλεσμα

 

Ο φόβος της αποτυχίας & το Coaching

Αν πιστεύεις πως δεν είναι ο φόβος της αποτυχίας αλλά θέλεις βοήθεια σε αυτό που θα τολμήσεις να κάνεις, είτε αποτύχεις είτε τα καταφέρεις, τότε το Coaching κι εγώ είμαστε εδώ για σένα.

Μέσα από την 1η δωρεάν συνάντηση μαζί μου, θα αντιληφθείς πως με μέθοδο και ορισμένο πλαίσιο ενεργειών θα καταφέρεις να αποτινάξεις τον φόβο της αποτυχίας που σε βασανίζει. Θα δράσεις προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και είμαι σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει και τους δυό μας.

Κλείσε τη δωρεάν συνάντηση, ΕΔΩ!
Να θυμάσαι πως θάρρος δεν είναι να μη φοβάσαι τίποτα αλλά να ενεργείς παρά τον φόβο σου.
Ε.

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!