Τί έμαθα μετά από 10 μέρες βιωματικής εκπαίδευσης στο Ολιστικό Mentoring στην Ιταλία

Για εμένα η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μια από τις καλές περιόδους του χρόνου, καθώς σκέφτομαι πολύ θετικά την χρονιά που έχω μπροστά μου. Σχεδιάζω πράγματα, βάζω μικρούς στόχους και γράφω σίγουρα στην προσωπική μου ατζέντα δυο – τρία από τα φανταστικά πράγματα που θέλω να συμβούν. Αφού τα γράψω δεν περιμένω με σταυρωμένα χέρια να φυσήξει ούριος άνεμος, αλλά ξεκινάω ότι μπορώ να ξεκινήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Κάπως έτσι λοιπόν, στα τέλη του Αυγούστου αγόρασα την καινούριο μου σημειωματάριο για την σεζόν και σε κάποια από τα bullets έγραψα:
  • Να εκπαιδευτώ σε κάτι καινούριο (γιατί η δια βίου μάθηση είναι αυτή που θα μας δείχνει τον δρόμο)
  • Να κάνω ένα φανταστικό ταξίδι στην Ιταλία (γιατί αυτή χώρα μου έχει κλέψει την καρδιά)
Την στιγμή που τα έγραφα δεν ήξερα ότι πάνε μαζί, αλλά εν τέλει αυτά τα δύο μου θέλω κατάφεραν να συναντηθούν – μόλις λίγες ημέρες μετά -γιατί η αίτηση που είχα κάνει για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης, υποστηριζόμενο από το Erasmus+, στο Ολιστικό Mentoring είχε εγκριθεί και περνούσα στο στάδιο της συνέντευξης!

Erasmus+ & Μια Νέα Εκπαίδευση στο Ολιστικό Mentoring

Tο Erasmus+ υποστηρίζει, οργανωτικά και οικονομικά, εκπληκτικές δράσεις εθελοντισμού – εκπαιδεύσεων – ανταλλαγές νέων με συνεργαζόμενους εκπαιδευτικούς φορείς στην Ευρώπη και πολλές φορές απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ανθρώπων κι όχι μόνο σε νέους ως 29 χρονών. Η συμπλήρωση της αίτησης έχει σημασία, δώσε προσοχή, μοίρασε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για τον εαυτό σου ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες να επιλεγείς. Όσο περισσότερο αισθάνεσαι πως το πρόγραμμα για το οποίο αιτείσαι είναι για εσένα, τόσο πιο πολύ χρειάζεται να «δουλέψεις» την αίτηση σου και φυσικά να επιβεβαιώσεις τον ενθουσιασμό σου στην συνέντευξη. Η δική μου συνέντευξη έγινε ακριβώς δυο μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος και μέσα στην ίδια εβδομάδα είχα τα αποτελέσματα, που έλεγαν πως ήμουν ανάμεσα στους τρεις συμμετέχοντες από την Ελλάδα που είχαν επιλεγεί για την βιωματική εκπαίδευση στο Ολιστικό Mentoring στο Lecce της Ιταλίας τις δέκα πρώτες ημέρες του Νοέμβρη! Και νέα εκπαίδευση, και για πρώτη φορά στο νότιο τμήμα της Ιταλίας που δεν το ήξερα ως τώρα, και περισσότερα απ’ όλα χαιρόμουν που θα είχα την τύχη και την ευκαιρία δίπλα στο Coaching, που έχω στην ζωή μου, να βάλω και το Mentoring. Η θάλασσα στην Καλλίπολη της Ιταλίας Το επόμενο στάδιο ζητούσε το κλείσιμο των εισιτηρίων και ένα από τα απαιτούμενα στοιχεία ήταν να προτιμηθεί – όσο το δυνατόν ήταν εφικτό – το Green Travelling, καθώς η χρήση του αεροπλάνου είναι αυτή που έχει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η σχετική αναζήτηση με οδήγησε στο να επιλέξω να ταξιδέψω στην Ιταλία με πλοίο για πρώτη φορά μέχρι τώρα.

Ποιο ήταν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης στο Ολιστικό Mentoring;

Το περιεχόμενο της εκπαίδευσης συνδύασε στοιχεία της ψυχολογίας βάθους, της οικοψυχολογίας, της ενσάρκωσης, της βιωματικής μάθησης, της εκπαίδευσης σε εξωτερικούς χώρους, της βαθιάς σύνδεσης με τη φύση, με τη Γη και τον φυσικό κόσμο, με τον προσωπικό εσωτερικό κόσμο και με τους άλλους μέσω μιας βαθιάς και αυθεντικής σχέσης. Πρακτικά ασχοληθήκαμε με τα παρακάτω και τα είδαμε σε τρισδιάστατες ενότητες:
  • Εξασκηθήκαμε στην ενεργητική ακρόαση, μαθαίνοντας την δύναμη των σωστών ερωτήσεων για να προσφέρουμε αντίστοιχη στήριξη μέσω της φυσικής μας παρουσίας στα άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε
  • Εξελίξαμε τις αφηγηματικές μας ικανότητες και την καλλιτεχνική μας έκφραση
  • Ήρθαμε σε επαφή με τη φύση βιώνοντας πρακτικές και δραστηριότητες με στόχο την βαθιά σύνδεση με τη φύση και μάθηση από τον φυσικό κόσμο
  • Συνδεθήκαμε με τα σώματά μας μέσω της κίνησης και του mindfulness

Τι είναι το Ολιστικό Mentoring και σε ποιους απευθύνεται;

Το Ολιστικό Mentoring είναι μια διεθνής εκπαίδευση για εργαζόμενους με νέους που θέλουν να γίνουν φορείς πολιτιστικού μετασχηματισμού και να λειτουργήσουν ως διευκολυντές της ολιστικής ανθρώπινης ανάπτυξης που βασίζεται στη φύση, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο το mentoring. Το πρόγραμμα ήταν απόλυτα στηριζόμενο στις αρχές της ενσυνειδητότητας (Mindfulness) και της Ecopsychology και οι δυο εκπαιδευτές το είχαν σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο που ήταν εξολοκλήρου βιωματικό και διεξήχθη κυριολεκτικά δίπλα και μέσα στην φύση. Κιόσκι κάτω από δέντρο στη φύση Για εμένα η βιωματική διαδικασία, έπειτα από την εκπαίδευση μου στο Coaching μα και την προσέγγιση που ακολουθώ σε κάθε Business Coaching και Career Coaching συνεργασία αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να συναντιέμαι με μια καινούρια γνώση και μια νέα διάσταση εφαρμογής πραγμάτων.

Τί κέρδισα

Μια συνολικά σπουδαία εμπειρία! Αν σταθώ μονάχα στη νέα γνώση που έλαβα είναι σίγουρο πως έχω αφήσει στην άκρη πολύτιμα στοιχεία της συνολικής εμπειρίας μου. Είναι βέβαιο πως γνώρισα νέες πρακτικές, ανυπομονώ να τις εφαρμόσω και να δουλέψω σε έναν άξονα δράσης που θα έχει στον πυρήνα του το Mindfullness. Νέους φίλους και μαζί μεγάλη έμπνευση για όλα αυτά που κάνουν, που σκέφτονται, και για τις ιστορίες που απλόχερα μοίρασαν δίνοντας την ανθρώπινη διάσταση που χρειάζεται σε κάθε δράση. Τέλος, πιστεύω πως είμαι βαθιά κερδισμένη αφού κατάφερα να επανασυνδεθώ ουσιαστικά με τον εαυτό μου, σε σώμα, σε νου και σε πνεύμα. Σημειώσεις για το mentoring

Τι δεν θα ξεχάσω

Την φορά που η φύση βρήκε τον τρόπο να μου μιλήσει και εγώ να την ακούσω. Ένα από τα βασικά σημεία δράσης στο mentoring όπως και στο coaching είναι η ενεργητική ακρόαση. Μέχρι σήμερα, και φυσικά μέσα από την δουλειά μου, εξασκούμαι καθημερινά σε αυτό. Η στιγμή όμως που οι εκπαιδευτές μας, μας προέτρεψαν να περιηγηθούμε στην φύση, αναζητώντας την απάντηση που θα μας έδινε στην ερώτηση: «Ποια είναι τα δώρα/ταλέντα που έχεις;» , δεν περίμενα πως θα τα κατάφερνα. Η φύση όμως είναι πάντοτε τέλεια, όπως μας καλεί, ξέρει πως να μας κρατήσει κοντά της, γι’ αυτό και μας μιλάει, γι’ αυτό κι έχει τις απαντήσεις που γυρεύουμε αρκεί να την ακούμε με τις 5 μας αισθήσεις ενεργοποιημένες.

Τί θα κρατήσω

Για μια ακόμη φορά συνειδητοποίησα πως το κλειδί για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι είναι η επικοινωνία. Γνώρισα ανθρώπους από τις χώρες: Σλοβενία, Ρουμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία και Εσθονία. Τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι, τόσες διαφορετικές γλώσσες μεταξύ τους, μια κοινή γλώσσα ανάμεσα μας, η αγγλική, να μας ενώνει και τόσα άλλα πεδία μη λεκτικής επικοινωνία να κάνουν τα πράγματα απλά. Ένα βλέμμα, κάποιο νεύμα, ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, δυνατά παλαμάκια και σφιχτές αγκαλιές κατάφεραν να μας ενώσουν και να μας επιτρέψουν να επικοινωνήσουμε βαθιά και ουσιαστικά. Επίσης, δουλέψαμε όλες τις ημέρες με φράσεις σε α’ ενικό, θέλοντας φυσικά να επικοινωνήσουμε καλύτερα και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Τί ακολουθεί;

Έχοντας δουλέψει τις τελευταίες δέκα μέρες δίπλα σε μια υπέροχη, δυναμική, ανοιχτή ομάδα που ακολουθούσε με μεγάλη χαρά και συνέπεια ένα πρόγραμμα που ήξερε πως θα την οδηγούσε με σταθερότητα και βεβαιότητα σε ένα σημείο προσωπικής ανάπτυξης οδηγήθηκα εκεί που με μεγάλη χαρά θα συναντήσω κι εγώ δικούς μου συνοδοιπόρους για ένα νέο ταξίδι αυτοβελτίωσης! Ε.
Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!