Ενεργητική Ακρόαση. Ξανά.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Ολιστικό Mentoring γνώριζα – και περίμενα φυσικά – πως θα ασχοληθούμε με την Ενεργητική Ακρόαση, καθώς αποτελεί μια βασική και απαραίτητη δεξιότητα στο Coaching που είναι ένας τόσο συγγενής κλάδος. Παραδέχομαι όμως πως δεν περίμενα πως θα άκουγα κάτι διαφορετικό ή επιπλέον από όσα γνώριζα.

Ως Coach έχω αντιληφθεί την δυναμική αυτής της υπέροχης τεχνικής και την ακολουθώ πιστά και την ίδια στιγμή ως άνθρωπος ακούω ενεργά κάθε τι, έχοντας καταφέρει να αναπτυχθώ και να αλλάξω τη ζωή μου από την στιγμή που έμαθα να ακούω καλύτερα.

Επανασυστήθηκα με την ενεργητική ακρόαση

Η νέα γνώση που κέρδισα, στο πλαίσιο της ενεργητικής ακρόασης έχει απόλυτη σχέση με την ολιστική προσέγγιση καθώς μας προσκαλεί να ακούσουμε ενεργά με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Mindful Listening/ Ενσυνείδητη ακρόαση
  2. Heartful Listening/ Ενεργητική ακρόαση με ενσυναίσθηση
  3. Bodyful Listening/ Ακούω καλά όσα λέει το σώμα

Στους παραπάνω τρόπους είχα την χαρά να εκπαιδευτώ με πολλαπλούς βιωματισμούς επιτρέποντας μου να αντιληφθώ πως πάρα πολλές φορές στεκόμαστε στην ενεργητική ακρόαση και μένουμε λανθασμένα μόνο στις λέξεις. Το Bodyful Listening, είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα διάσταση που με χαρά θα ανακαλύψω και είναι πολύ σημαντικό πρωτίστως εμείς οι ίδιοι να  ακούσουμε το σώμα μας.

Τι μας ζητάει; Εύκολα θα μας πει πως πεινάει ή διψάει.  Εμείς όμως πόσο καλά ακούμε τι χρειάζεται; Τι επιλέγουμε να το ταΐσουμε; Πόσο το φροντίζουμε;

Ακούμε τις ανάγκες που φανερώνει καθημερινά. Έχουμε ανοιχτά αυτιά για όσα μακροπρόθεσμα μας λέει πως θέλει να έχει; Αυτά τα κρακ της σπονδυλικής μα στήλης τα ακούμε; Στον αυχένα μας που μάλλον έχει επιλέξει να μιλήσει με κάποιες κινήσεις δεξιά και αριστερά μέσα στην ημέρα, πόση προσοχή του δίνουμε; Το στομάχι μας με ποια γλώσσα διάλεξε για να μιλήσει; Μήπως του αρέσουν τα ιαπωνικά κι εμείς δεν αποφασίζουμε να μάθουμε για να συνεννοηθούμε;

Ενεργητική ακρόαση και στο Coaching

Χρειάζεται να ακούσουμε το σώμα μας, ενεργητικά και με αγάπη. Με τον ίδιο τρόπο θα μάθουμε να ακούμε και τους άλλους. Στα sessions που μοιράζομαι με τους Coachees μου, τους ακούω πάντοτε ενεργητικά, δε μπορεί κάτι να πάρει την προσοχή μου από εκείνους. Είμαι εκεί για αυτούς, ενσυνείδητα και αισθάνομαι πως μοιραζόμαστε πως αναγνωρίζουν ότι τους ακούω με την καρδιά μου. Τώρα πια όμως, θα ακούω και με το σώμα μου, όπως περιμένω και από εκείνους και από εσάς. 

Ένα ακόμη καινούριο στοιχείο που φανερώθηκε μπροστά μου αυτές τις ημέρες ήταν η προτροπή του να ακούμε με ανοιχτά τα 4 παράθυρα της γνώσης:

Τα 4 παράθυρα της γνώσης

Η μεγάλη διαφορά σε όσα μαθαίναμε ήταν πως μας ζητούσαν να καταλάβουμε πως χρειάζεται να σκεφτούμε, να συναισθανθούμε, να αισθανθούμε, να φανταστούμε για να ακούσουμε και να καταλάβουμε πραγματικά τον άλλο, τον διπλανό μας, τον άνθρωπό μας, τον συμβουλευόμενο μας,  κι όχι να ακούσουμε για να μπορέσουμε να σκεφτούμε, να συναισθανθούμε, να αισθανθούμε, να φανταστούμε και να δούμε τι λέει το ένστικτο μας.

Η συγκεκριμένη «αντίστροφη» τεχνική προσεγγίζει ολιστικά την τέχνη της ενεργητικής ακρόασης και ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας πολυεπίπεδα, ώστε να  βρεθούμε πραγματικά δίπλα στον άλλο για να ακούσουμε όσα θέλει να μας πει και για να τον υποστηρίξουμε.

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!