4+1 βιβλία αυτοβελτίωσης που πρέπει να διαβάσεις

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης θα τα συναντήσεις και ως βιβλία προσωπικής ανάπτυξης, βιβλία προσωπικής βελτίωσης ή…βιβλία που θα αλλάξουν τη ζωή σου. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να κατηγοριοποιούνται έτσι και να υπόσχονται τόσα πολλά. Αυτο που ξέρω είναι πως πάντοτε μου άρεσαν οι ιστορίες που κρύβονται μέσα στα βιβλία. Πάντως, αν μπορούσα να δώσω εγώ ονομασία στην κατηγορία θα τα έλεγα βιβλία που σου αλλάζουν τον τρόπο σκέψης, δεν μπορώ όμως γι’ αυτό συνεχίζω να τα λέω βιβλία αυτοβελτίωσης. Ακολουθεί η λίστα με 5 βιβλία αυτοβελτίωσης που με βοήθησαν να αλλάξω τρόπο σκέψης και τα προτείνω ευελπιστώντας να αλλάξουν και τον δικό σου!

1. Ikigai (Ικιγκάι) – Κορυφαίο στην λίστα και στην καρδιά μου

Το Ικιγκάι, των Garcia Hector και Miralles Francesc, είναι το βιβλίο που με βοήθησε προσωπικά να καταλάβω τι πραγματικά θέλω. Θυμάμαι πως βρισκόμουν στο team – building event της εταιρείας που εργαζόμουν και στην τελευταία παρουσίαση και οι συνεργάτες που είχαν αναλάβει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του τριημέρου μας μίλησαν για το ikigai. Μας εξήγησαν πως η λέξη αυτή μέσα της κρύβει την αξία στην ζωή, το αληθινό πάθος, αυτό που σου επιτρέπει να ξυπνάς με χαρά το πρωί. Η λέξη μου έκανε “γκελ”, το νόημα της ακόμη περισσότερο κι επιστρέφοντας το διάβασα και βρήκα το δικό μου κίνητρο.

Οι κάτοικοι της Οκινάουα & το πραγματικό πάθος

Η έρευνα του βιβλίου στηρίζεται στην μακροβιότητα των κατοίκων της Οκινάουα και η απάντηση που τους κρατάει ενεργούς και ζωντανούς, δεν είναι άλλη από το ικιγκάι. Διαβάζοντας το βιβλίο θα κληθείς να απαντήσεις σε 4 ερωτήσεις που θα σε φέρουν πιο κοντά στο ικιγκάι σου:
Ποιο είναι το πάθος σου;
Ποια είναι η αποστολή σου;
Ποιο είναι το ταλέντο σου;
Ποιο είναι το επάγγελμα σου;

Αν δεν είσαι όμως κοντά, τι θα αλλάξεις για να φτάσεις στο Ικιγκάι σου;

2. Η μέθοδος Ικιγκάι

Από αυτή την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το δεύτερο βιβλίο τους που ήρθε στα χέρια μου. Με αυτό το βιβλίο μπορείς να ενεργοποιηθείς, να το ακολουθήσεις, να συμπληρώσεις τις ασκήσεις που σου προτείνει στις σελίδες του αφού σου δίνει ειδικό χώρο γι’ αυτό. Φυσικά θα πάρεις ιδέες για πολλά μικρά και μεγάλα πλάνα δράσης που θα σε οδηγήσουν πιο κοντά στο αληθινό σου πάθος! Είναι ένα από τα βιβλία αυτοβελτίωσης που με ενέπνευσε και μέσω αυτού κατάφερα να χτίσω ένα καινούριο μοντέλο στον τρόπο που λειτουργώ, ζω και εργάζομαι. Η μεθοδολογία που ακολουθώ σε κάθε Coaching συνεργασία έχει ως κλειδί το ικιγκάι.

3. Το καφενείο στην άκρη του κόσμου

Αυτό το μικρό βιβλιαράκι, του μεγάλου John Strelecky, των μόλις 96 σελίδων έχει την δύναμη να σε ταρακουνήσει. Κάτω από τον τίτλο είναι σημειωμένη η φράση «μια ιστορία για το νόημα της ζωής» κι εξυπηρετεί τόσο καλά τον σκοπό της. Διαβάζεις και την ίδια στιγμή ένας αναστοχασμός για όσα συνειδητά κάνεις στην ζωή σου ξυπνάει ερωτήσεις. Είσαι εκεί που θέλεις να είσαι; Βιώνεις στιγμές χαράς και πληρότητας; Μήπως έχεις αποστασιοποιηθεί από τις αξίες σου και την αλήθεια σου; Το βιβλίο αυτό σε «αφυπνίζει» και σε βάζει απέναντι από το λάθος, που δεν θέλεις, που δεν σου ταιριάζει και που έχει βρει χώρο να συμβαίνει μες την ζωή σου.

4. Κάιζεν (Kaizen)

Το βιβλίο αυτό, της Sara Harvey, μπήκε πρόσφατα στην λίστα μου και επιβεβαίωσε πως η ιαπωνική φιλοσοφία έχει μια ξεχωριστή θέση μέσα μου. Κάιζεν σημαίνει «καλή αλλαγή». Διαβάζοντας το βιβλίο συναντήθηκα με την πίστη και την πεποίθηση μου πως σημασία έχει να μπορούμε να αλλάξουμε, να θέλουμε και να μας αφορά το καλύτερο. Το βιβλίο αυτό έχει στόχο να μας παρακινεί για να δούμε την βελτίωση σαν μια αέναη διαδικασία. Δεν μετράνε μόνο οι μεγάλες αλλαγές, μα και οι μικρές, οι πολύ μικρές. Συγκεριμένα το καθολικό πρίσμα του βιβλίου στηρίζεται στην φιλοσοφία του να μπορείς να είσαι καλύτερος καθημερινά μόλις 1%. Μπορείς;

5. Το βιβλίο του Hygge (Χούγκα)

Ανέφερα ήδη πως για εμένα η λίστα περιλαμβάνει τα βιβλία που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μου, οπότε έχει μια δικαιωματική θέση στην πεντάδα μου, το βιβλίο του Hygge, του Meik Wiking. Το αγόρασα σε μια επαγγελματική πτήση μου προς Θεσσαλονίκη, φταίει πως ξεκίνησα να το διαβάζω μέσα στο αεροπλάνο; Πάντως με έκανε να αισθανθώ ανάλαφρη, με βοήθησε να απενοχοποιηθώ, μου έδειξε πως όχι μόνο δεν είναι κακό να πάρεις τον χρόνο σου, αντιθέτως, επιβάλλεται να έχεις τον χρόνο σου μέσα σε μια κατάσταση θαλπωρής που θα σε ξεκουράζει, θα σε ηρεμεί και θα σου δίνει την δυνατότητα να σε φροντίζεις.

Προφέρεται «χούγκα», βρίσκεται ως φιλοσοφία μέσα στην δανέζικη κουλτούρα και μαζί του έμαθα πως για να πάω μακριά, πρέπει να πηγαίνω αργά! Πέταξα θεωρίες υψηλής παραγωγικότητας, τεχνικές για δυνατό time-management κι άλλες λανθασμένες απόψεις που γεννιούνται σε δύσκολα περιβάλλοντα εργασίας. Γέμισα το σπίτι μου με κεριά και άφησα το φως να εισβάλλει στη ζωή μου.

Συνοψίζοντας η λίστα μου με τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι:

  1. Ikigai, Garcia Hector & Miralles Francesc, εκδόσεις Πατάκη
  2. Η μέθοδος Ikigai, Garcia Hector & Miralles Francesc, εκδόσεις Πατάκη
  3. Το καφενείο στην άκρη του κόσμου, John Strelecky, εκδόσεις “γνώση”
  4. Το βιβλίο του Hygge, Meik Wiking, εκδόσεις Μίνωας
  5. Κάιζεν (Kaizen), Sara Harvey, εκδόσεις Οξύ

Υπάρχουν πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης που κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο και έχει νόημα να διαβάσουμε όσα περισσότερα μπορούμε από αυτά. Το ίδιο νόημα όμως έχει να βρούμε ένα και μόνο βιβλίο που θα αλλάξει και τον δικό μας κόσμο. Συνηθίζω να λέω πως οι λέξεις γεννούν σκέψεις και οι σκέψεις φέρνουν τις δράσεις. Αν οι λέξεις των βιβλίων αυτών καταφέρουν να δημιουργήσουν νέες σκέψεις, τότε είμαι σίγουρη πως θα έρθουν και νέες δράσεις.
Καλή ανάγνωση!

Να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό,
Ε.

Για να είμαστε σε επαφή μπορείς να ακολουθήσεις την σελίδα του CoachingNow στο LinkedIn και στο Facebook! Έτσι θα είσαι πάντα ενημερωμένος για νέα και δράσεις του www.coachingnow.gr

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!