Πως να πετύχω τους στόχους μου; – Γράψ’ τους στο χαρτί!

Σε κάθε νέα χρονιά χωρούν νέες ευχές και νέοι στόχοι! Με αφορμή την αλλαγή του χρόνου, οι σκέψεις και η επιθυμία για την κατάκτηση νέων στόχων κυριαρχούν στον εσωτερικό μας κόσμο. Αυτό συμβαίνει διότι οι  περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ακολουθούμε τις φυσικές αρχές, όπως η Δευτέρα, ο καινούριος μήνας, η νέα χρονιά, με δυναμικά ξεκινήματα. Σε αυτό το άρθρο θα σου πω γιατί τους δικούς μου στόχους, τους έγραψα στην πρώτη σελίδα του καινούριου μου σημειωματάριου και πως σκοπέυω να τους πετύχω!

Πως να πετύχεις τους στόχους σου – Γράψε τους στόχους σε χαρτί!

Είμαι σίγουρη πως έχεις ξανακούσει πως είναι βοηθητικό να γράφεις τους στόχους σου. Ίσως στο πρότεινε ο αγαπημένος σου καθηγητής στο σχολείο, μπορεί να το απαιτεί ο διευθυντής σου, πιθανόν σε κάποιο meeting η υπεύθυνη σου επέμενε να σημειώσεις τα όσα θα συμφωνούσατε ή διάβασες ένα άρθρο που σημείωνε πώς αν έγραφες τους στόχους σου θα κατάφερνες να τους κατακτήσεις. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί μας προτείνουν να καταγράφουμε τους στόχους μας;
Γιατί η καταγραφή αυξάνει την ικανότητα συνειδητοποίησης, οπότε μας επιτρέπει να παρακολουθούμε και να επαναξιολογούμε όσα έχουμε ρεαλιστικά αποτυπώσει. Κατ’επέκταση, η καταγραφή ξεκλειδώνει 4+1 σημεία σε αυτή την πολύ πνευματική διαδικασία!

4+ 1 λόγοι για να καταγράψεις τους στόχους της νέας χρονιάς

Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που θα σε πείσουν για να γράψεις τους στόχους σου στο χαρτί!

 1. Ενεργοποιούν το κίνητρο και την δράση
  Το πρώτο σημείο που κερδίζουμε καταγράφοντας όσα θέλουμε να πετύχουμε είναι η ενεργοποίηση του εσωτερικού κινήτρου μας. Δημιουργώντας την λίστα με τους επιθυμητούς μας στόχους, προσφέρουμε στον εαυτό μας κίνητρο για να τους κυνηγήσει και αυτόματα δημιουργεί πλάνα δράσης για να φτάσει κοντά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η αίσθηση ελέγχου που μπορούμε να έχουμε στα πράγματα και τις καταστάσεις που μας συμβαίνουν. Εφόσον μπαίνουμε στην διαδικασία να κάνουμε μικρές επεμβάσεις στην ρουτίνα και την καθημερινότητα μας.
 2. Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση
  Η καταγραφή «ξυπνάει» την αποφασιστικότητα μας και ταυτόχρονα την δέσμευση που θα επιδείξουμε απέναντι στην κατάκτηση του στόχου. Δεξιότητες που έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν θετικά την αυτοπεποίθηση του ατόμου και να επιδρούν πολλές φορές και στην καλή απόδοση, που σίγουρα αποτελεί το πρώιμο στάδιο του καλού αποτελέσματος. Με πιο απλά λόγια, η καταγραφή των στόχων, μας δημιουργεί την αίσθηση πως θα τα καταφέρουμε, πριν καν ξεκινήσουμε!
 3. Βελτιώνουν την στρατηγική κινήσεων
  Έχοντας γράψει όσα θέλουμε να κατακτήσουμε προωθούμαστε άμεσα στο στάδιο της υλοποίησης. Πώς θα τα καταφέρουμε; Η απόσταση ανάμεσα στον στόχο και στο τελικό αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνει την σκέψη, τα πλάνα δράσης, τα βήματα και φυσικά τον επαναπροσδιορισμό. Όλα όσα μόλις ανέφερα μπορούν να αλλάξουν όποτε χρειαστεί και μαζί τους πολλές φορές και η θέση μας. Συμπεραίνουμε πως η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε δεν είναι απαραίτητα μια από την αρχή ως τέλος, φυσικά μπορεί να τροποποιηθεί και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας όπως και την υπευθυνότητα μας καθώς παρακολουθούμε την πορεία των ενεργειών μας.
 4. Δημιουργούν πετυχημένα μοτίβα στόχων – SMART GOALS
  Γράφω τους στόχους μου, τους αναλύω, τους παρακολουθώ, αλλάζω τα βήματα υλοποίησης, τους αξιολογώ και τους κατακτώ! Την επόμενη φορά βάζω πιο σωστούς στόχους; Μα φυσικά! Ουσιαστικά το άτομο εκπαιδεύεται στην στοχοθεσία και μέσα από την διαδικασία μαθαίνει να θέτει έξυπνους στόχους, οι οποίοι όταν έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά έχουν κάθε λόγο να τους κατακτήσουμε. Σύμφωνα με το ακρωνύμιο SMART, ο στόχος πρέπει να είναι:

  Specific – Συγκεκριμένος: χρειάζεται να ορίσουμε και να διατυπώσουμε αυτό που επιθυμούμε με σαφήνεια ώστε να αποφύγουμε την αοριστία που είναι ικανή να μας αποπροσανατολίσει.
  Measurable – Μετρήσιμος: η ποσοτικοποίηση των αποτελεσμάτων καθορίζει την προσπάθεια μας. Αν δυσκολευόμαστε να βρούμε ποια είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα του στόχου μας, επιστρέφουμε και πάλι μέσα μας, εστιάζουμε στην βαθιά επιθυμία κι από εκεί προκύπτουν ερωτήματα που δίνουν την κατεύθυνση που αναζητάμε. π.χ. Τι κυνηγώ σε κάθε βήμα; Με τι θα μετρώ την πρόοδο μου; Πώς θα ξέρω ότι τα κατάφερα;
  Achievable – Επιτεύξιμος: είναι σημαντικό να βρούμε κίνητρο μέσα από τον στόχο μας, άρα να μας επιτρέπει να τον κυνηγήσουμε, ένας μη επιτεύξιμος στόχος θα μας κουράσει και θα τον αφήσουμε εύκολα
  Relevant – Σχετικός: με εμάς, με τα θέλω μας, με τις άξιες μας. Ένας σχετικός στόχος με την ολότητα του εαυτού μας θα μας επιτρέψει να τον ακολουθήσουμε, να επιμείνουμε, να μείνουμε πιστοί σε αυτόν και να νιώθουμε πως αξίζει η κάθε προσπάθεια που καταβάλλουμε.
  Time -bound – Χρονικά ορισμένος: τα χρονικά όρια που θέτουμε για την προσπάθεια, τις ενέργειες και τον χρόνο που θα αφιερώσουμε θα μας βοηθήσουν να μην χαθούμε, θα ενισχύσουν την στρατηγική μας και πάνω απ’ όλα θα φροντίσουν να μην χάσουμε τις δυνάμεις μας.
 5. Δίνουν νόημα στο «Εδώ και το Τώρα»
  Είναι αλήθεια πως κάθε στόχος μας φέρνει πιο κοντά στις εσωτερικές μας επιθυμίες. Η παρακολούθηση και η δέσμευση απέναντι στους στόχους που γράφουμε ενισχύει τη γραμμή νοηματοδότησης που έχουμε στη ζωή μας. Όσα δουλεύουμε τώρα είναι όλα εκείνα που θα μας κάνουν καλύτερους στο μέλλον. Επίσης, η Ελπίδα, που πλέον θεωρείται δεξιότητα επομένως μπορούμε να την καλλιεργήσουμε συναισθηματικά. Αυτή μας καθοδηγεί δημιουργώντας την θετικότητα των συναισθημάτων που χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε την αίσθηση πως θα τα καταφέρουμε.

Τι σε κρατά μακριά από το να πετύχεις τους στόχους σου;

Το να καταγράψεις όλα επιθυμείς να πετύχεις στο χαρτί δεν είναι αυτό που θα σε οδηγήσει εκεί που θέλεις να πας. Σίγουρα η καταγραφή των στόχων έχει αποδειχθεί πως σε βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που σε κρατά μακρυά είναι μερικές απαντήσεις που πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου. Η απάντηση στην ερώτηση “πως να πετύχω τους στόχους μου;” είναι μια! Βγάλε χαρτί και μολύβι και γράψε τους στόχους σου στο αγαπημένο σου σημειωματάριο.

Και η απάντηση στην ακόμα πιο κρίσιμη ερώτηση “ποιοι είναι οι στόχοι μου;” τότε η απάντηση είναι κλείσεις μια δωρεάν συνάντηση μαζί μου για να σε ενημερώσω πως το Coaching και εγώ, μπορούμε να σε βοηθήσουμε στο να πετύχεις τους στόχους σου!

Κλείσε τη δωρεάν συνάντηση, ΕΔΩ!

Είμαι εδώ για σένα!
Ε.

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!