Πόσες είναι οι αρνητικές σκέψεις;

Εσύ ξέρεις πόσες αρνητικές σκέψεις έκανες σήμερα;

Αν μας ρωτήσει κάποιος πόσες φορές σκεφτήκαμε αρνητικά μέσα στην ημέρα μας δεν έχουμε απάντηση να του δώσουμε. Είμαστε αρκετά συνηθισμένοι στο να μην παρακολουθούμε την σκέψη μας και λιγότερο εξασκημένοι στο να επεμβαίνουμε στην σκέψη μας. Κι όμως είναι στο χέρι μας να καταφέρουμε να παρακολουθήσουμε την σκέψη μας και να επέμβουμε σε αυτήν.

Ο νους μας παράγει καθημερινά 60.000 σκέψεις. Σας φαίνεται πολύ; Κι όμως και μπορεί και προλαβαίνει να το κάνει. Κάποτε ένας πελάτης μου, αφού μοιράστηκα μαζί του αυτή την πληροφορία, μου είπε:

«Αποκλείεται! Δεν προλαβαίνω να κάνω τόσες… κάνω σίγουρα λιγότερες!»

Αυτόματες αρνητικές σκέψεις

Η αλήθεια είναι όμως πως ο νους του ανεξάρτητα από εκείνον προλαβαίνει, όπως όλων μας. Έχετε σκεφτεί πόσες επαναλαμβανόμενες σκέψεις κάνετε εσείς καθημερινά; Πίνετε νερό γιατί σκεφτήκατε ότι διψάσατε, τρώτε γιατί η σκέψη σας λέει πως πεινάτε, στέλνετε email γιατί σκέφτεστε τι γράφετε και μέσα στην ημέρα σας κάνετε πολλές ακόμη τέτοιες ενέργειες άρα και σκέψεις.

Ο νους όμως κάθε ανθρώπου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες έρευνες κάνει 60.000 σκέψεις, σχεδόν το 95% από αυτές είναι επαναλαμβανόμενες και το 80% είναι αρνητικές. Άρα επαναλαμβάνουμε καθημερινά τις ίδιες σκέψεις και κατ’ επέκταση επαναλαμβάνουμε και μεγάλο μέρος των αρνητικών σκέψεων.

Και αν αυτό σας φαίνεται περίεργο, οι σκέψεις όπως:

  • «Δεν είμαι στα καλά μου σήμερα»
  • «Πώς βαριέμαι την δουλειά τώρα!»
  • «Λες να τα ακούσω μετά το meeting
  • «Αν με ήθελε, θα με έπαιρνε τηλέφωνο.»
  • «Σιγά μην της αρέσω!»
  • «Για να πάρω εγώ αύξηση θα περάσουν 10 χρόνια»

σας μοιάζουν περισσότερο οικείες;

Κάπως έτσι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και του δημιουργούμε αρνητικές σκέψεις, εμμονές, φοβίες και λανθασμένες πεποιθήσεις για εμάς. Σύμφωνα με την γνωσιακή προσέγγιση, η σκέψη προηγείται της συμπεριφοράς με αποτέλεσμα μόνοι μας δημιουργούμε μοτίβα που μας περιορίζουν.

Σας θυμίζει κάτι η σκέψη πως το 2021 είναι στραβό, άρα τίποτα δεν πηγαίνει καλά κι όλα πηγαίνουν χάλια; Το άτομο που έχει μια τέτοια πεποίθηση, μετράει τα “κακά” που συμβαίνουν και το μοτίβο που έχει μόνο του δημιουργήσει περιμένει το επόμενο κακό για να επιβεβαιωθεί

Μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο;

Φυσικά και μπορούμε! Αρκεί να αποφασίσουμε να επέμβουμε και να πούμε “αρνητικές σκέψεις τέλος“!

Πως επεμβαίνεις στις αρνητικές σου σκέψεις;

Η επέμβαση, όπως ακριβώς ορίζεται από το λεξικό της νέας ελληνικής είναι η σκόπιμη ενέργεια που γίνεται με στόχο να επηρεάσει ή να διαμορφώσει μια κατάσταση ή μια δραστηριότητα. Αντίθετα, η παρέμβαση ορίζεται ως η απλή ανάμειξη, η μεσολάβηση σε μία διαδικασία. Δεν αρκεί επομένως να παρέμβουμε στις αρνητικές μας σκέψεις, χρειάζεται να επέμβουμε ώστε να έρθει η αλλαγή.

Ο τρόπος για να τα καταφέρουμε είναι η συνειδητότητα. Αποκτώντας ενσυνείδηση και επαφή με τις σκέψεις μας μπορούμε αυτόματα να τις αντικαταστήσουμε. 

Με το Coaching δουλεύουμε αρκετά στην επέμβαση, με δυναμικές ασκήσεις και με την αντικατάσταση του λεξιλογίου που έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε. Οι λέξεις, πυροδοτούν καταστάσεις. Οι σωστές λέξεις μας φέρνουν στην σωστή κατάσταση.

Το να καταφέρουμε να επέμβουμε στις αρνητικές σκέψεις δεν σημαίνει πως θα μας οδηγήσει άμεσα στις πιο θετικές. Η εξάσκηση αυτή όμως μπορεί με βεβαιότητα να μας φέρει άμεσα στον δρόμο της θετικότητας. Όπου εκεί η θετική σκέψη έχει την ικανότητα να μας ενδυναμώσει ψυχικά και να ακουμπήσουμε στις αρχές της Θετικής Ψυχολογίας, να αναγνωρίσουμε τις δυνάμεις μας και να μπορέσουμε να αλλάξουμε παγιωμένες συμπεριφορές.

Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, ακολουθώντας όμως μέθοδο και τεχνικές του Coaching οι αρνητικές σκέψεις απομακρύνονται.

Η αλήθεια είναι πως η σκέψη προϋπάρχει όλων, το συναίσθημα και οι πράξεις ακολουθούν.

Σας λέω λοιπόν, πως ότι σκεφτόμαστε, ορίζει την συμπεριφορά μας, τις πράξεις και τα συναισθήματά μας.

Είστε έτοιμοι να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις μακριά;

Κλείσε μαζί μου μια δωρέαν συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με το Coaching και θα χαρώ πολύ να συνδεθούμε στο LinkedIn!

Ακολούθησέ με στα Social Media για να μη χάνεις νέα και ενημερώσεις!

Ελένη Δημάκη
Personal & Executive Coach

LinkedIn Page | Facebook Page

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!