Οι 24 Δυνάμεις του Χαρακτήρα

Σύμφωνα με την Θετική Ψυχολογία και την Θεωρία των Seligman & Peterson υπάρχουν 24 δυνάμεις του χαρακτήρα, οι οποίες κατηγοριοποιούνται στις 6 παγκόσμιες αρετές και συμβάλουν στην:

 • Θετικότητα
 • Ευζωία
 • Ευτυχία
 • Κατάκτηση στόχων
 • Αποτελεσματικότερη διαχείριση των δυσκολιών
 • Δημιουργία μια γεμάτης, αρμονικής και με νόημα ζωής

Ποιες είναι οι 24 δυνάμεις του χαρακτήρα;

Οι δυνάμεις του χαρακτήρα υπάρχουν μέσα μας, και μπορούν να καλλιεργηθούν ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τα εξέχοντα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, βελτιώνοντας κι εκείνα τα στοιχεία που δεν είναι τόσο δυνατά, μέσα από την συνειδητή παρατήρηση και την εφαρμογή τους στην καθημερινότητά μας.

 1. Περιέργεια
 2. Δημιουργικότητα
 3. Κριτική ικανότητα
 4. Αγάπη για μάθηση
 5. Προοπτική
 6. Γενναιότητα
 7. Επιμονή
 8. Ακεραιότητα
 9. Ενθουσιασμός
 10. Αγάπη
 11. Γενναιοδωρία
 12. Κοινωνική (συναισθηματική) νοημοσύνη
 13. Ομαδικότητα
 14. Δικαιοσύνη
 15. Ηγεσία
 16. Συγχώρεση
 17. Ταπεινοφροσύνη
 18. Σύνεση
 19. Αυτοέλεγοχος
 20. Εκτίμηση ομορφιάς – θαυμασμός
 21. Ευγνωμοσύνη
 22. Ελπίδα
 23. Χιούμορ
 24. Πνευματικότητα

Ποιες είναι οι 6 παγκόσμιες αρετές :
Η Σοφία

Η αρετή της σοφίας και της γνώσης σχετίζεται με την απόκτηση και χρήση της γνώσης. Περιλαμβάνει της δυνάμεις του χαρακτήρα που σχετίζονται με την δημιουργία μιας καλής ζωής:
Το Κουράγιο

 • Διακρίνεται σε 3 τύπους:
  Το σωματικό κουράγιο αναφέρεται στο να ξεπερνάει κάποιος το φόβο ενός τραυματισμού ή του θανάτου με σκοπό να σώσει τον εαυτό του ή άλλους
 • Το πνευματικό κουράγιο αναφέρεται στο ρίσκο να χάσει κάποιος τους φίλους, την εργασία, την ιδιωτική του ζωή ή ακόμα και το κύρος του
 • Το ψυχολογικό κουράγιο, περιλαμβάνει το θάρρος που έχει κάποιος να αντιμετωπίσει μία εξουθενωτική ασθένεια ή μία καταστρεπτική συνήθεια ή κατάσταση

Η Ανθρωπιά

Η αρετή της ανθρωπιάς περιλαμβάνει στοιχεία που σχετίζονται με τις διαπροσωπικές δυνάμεις, την φροντίδα και την προσέγγιση άλλων ατόμων.

Η Δικαιοσύνη

Περιλαμβάνει δυνάμεις που βοηθούν στην καλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση μεταξύ ενός ατόμου και μιας ομάδας ατόμων. Οι δυνάμεις αυτές συντελούν στην ύπαρξη μιας υγιούς ζωής στην κοινότητα/ομάδα.

Η Εγκράτεια

Σχετίζεται με τις δυνάμεις του χαρακτήρα που μετριάζουν ως ένα σημείο τις δραστηριότητες του ατόμου και βοηθούν στην αποφυγή της υπερβολής.

Η Υπέρβαση

Η υπέρβαση συνδέεται με τις δυνάμεις του χαρακτήρα που συνεισφέρουν στη διασύνδεση του ατόμου με έναν ανώτερο σκοπό. Υπερβαίνω τον εαυτό μου όπως τον ξέρω για να γνωρίσω τον καινούριο μου εαυτό.

Γιατί έχω εντάξει στη μέθοδο Coaching μου την ανάλυση των πυρηνικών δυνάμεων;

Γιατί με την αναγνώριση των δυνάμεων μας αλλά και της χαρτογράφησης της δυναμικής τους μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο θετικό ασυνείδητο και στον «καλό εαυτό».

Γιατί μας βοηθούν στην αυτοπαρατήρηση και στην αυτοαξιολόγηση αναπτύσσοντας τον θετικό εσωτερικό διάλογο.
Στην διαδικασία του Coaching οι δυνάμεις μας λειτουργούν ως πυξίδα για την πορεία προς την κατάκτηση των αρετών. Είναι τα όπλα που μετά την αναγνώριση συγχρονίζονται και δημιουργούν μοτίβα έκφρασης.

Πώς;

Το ψυχομετρικό τεστ μας παρουσιάζει στα αποτελέσματά του την κλίμακα που βρίσκονται οι δυνάμεις μας. Αυτό που ακολουθεί είναι η αναγνώριση, η αποδοχή, η παρατήρηση άρα και η επανάληψη όπου απαιτείται.

Αντιλαμβάνομαι πώς και πότε χειρίζομαι τις δυνάμεις μου, επιλέγω να τις εντάξω μέσα στον τρόπο ζωής μου, στην δουλειά μου, στον τρόπο ηγεσίας μου και με αυτές μπορώ να φτάσω στην βέλτιστη εκδοχή μου!

Μάθε τις δυνάμεις σου και τότε θα είσαι έτοιμος να καταφέρεις τα πάντα!

Σε περιμένω να ξεκινήσουμε μαζί τη διαδρομή προς την καλύτερή σου εκδοχή, με μέθοδο και τακτική!

Ελένη Δημάκη, Career & Business Coach

LinkedIn Personal | LinkedIn Page | Facebook Page

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!