Πως να ξεχωρίσεις στη συνέντευξη για δουλειά

Βρίσκεσαι σε ενεργή αναζήτηση εργασίας, έχεις δημιουργήσει ένα δυναμικό βιογραφικό, έχεις σχεδιάσει μια στοχευμένη διαδρομή για να την ακολουθήσεις πιστά στην αναζήτηση εργασίας και κινείσαι αφοσιωμένα προς τον στόχο σου με τις κατάλληλες ενέργειες. Όταν χτυπήσει το τηλέφωνο σου ή το προσωπικό σου μήνυμα στο Linkedin ή φτάσει το meeting request στο email σου με την πρόσκληση σε συνέντευξη για δουλειά χαίρεσαι ή αγχώνεσαι;

Γνωρίζω από την συνολική εμπειρία μου μέχρι σήμερα και έπειτα από έναν πολύ μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων πως οι περισσότεροι υποψήφιοι, όταν έρθει η πολυπόθητη ώρα της συνέντευξης, αισθάνονται άγχος!

Δεν είναι ένα πρώτο λανθασμένο συναίσθημα απέναντι σε αυτό ακριβώς που πρωτίστως επιθυμείς και δευτερευόντως στοχεύεις;
Η πρώτη στάση που οφείλεις να κρατήσεις απέναντι από μια συνέντευξη είναι μια στάση χαράς. Έχεις καταφέρει να κάνεις ένα μεγάλο βήμα που σε οδηγεί πολύ πιο κοντά στον στόχο σου, που δεν είναι άλλος από το πάρεις την δουλειά. Οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα, άγχος απόδοσης, αγωνία για την δυσκολία των ερωτήσεων, αμφισβήτηση των ικανοτήτων σου ή απογοήτευση για την απόρριψη που έχεις προεξοφλήσει πως θα έρθει είναι το δικό σου σαμποτάζ προς τον εαυτό σου και την προσπάθεια σου.

Διάβασε εδώ πώς μπορείς να επέμβεις στις αρνητικές σκέψεις!

Πριν τη συνέντευξη για δουλειά, θυμήσου!

Η σκέψη που θα σε βοηθήσει να τα πας εξαιρετικά στην επόμενη συνέντευξή σου είναι πως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεχωρίσεις! Είναι βέβαιο πως θα σου δοθεί η ευκαιρία για να το κάνεις γιατί υποθέτω πως ήδη γνωρίζεις, κι αν όχι, τότε στο μοιράζομαι εγώ σε μια συνέντευξη θα σου ζητήσουν να μιλήσεις για τον εαυτό σου.
Η πιο συνηθισμένη φράση που θα ακούσεις είναι: «Πείτε μου λίγα πράγματα για εσάς»
Και εδώ ακριβώς μπορείς να ξεχωρίσεις! Σου ζητούν να μιλήσεις για το θέμα που οφείλεις να ξέρεις καλύτερα από τον καθένα, για εσένα, οπότε αν χρειάζεται να προετοιμαστείς για κάτι είναι για αυτή την απάντηση.

Τι είναι αυτό που θα σε ξεχωρίσει στη συνέντευξη;

Να παρουσιάσεις με αυθεντικότητα τον εαυτό σου, με δυναμική και να του δώσεις την αξία που έχει σε όσα έχει κάνει ή σε όσα θέλει να κάνει. Είναι σημαντικό να δώσεις επιπλέον πληροφορίες από αυτές που το βιογραφικό σου αναφέρουν και ο λόγος σου να έχει ροή, όχι ταχύτητα. Το να μιλάς πολύ γρήγορα δεν κερδίζει, πιθανότερο μπερδεύει. Είσαι ήδη ένας δυνατός υποψήφιος, σε έχουν καλέσει να συμμετάσχεις στη διαδικασία αξιολόγησης βλέποντας το βιογραφικό σου, πώς θα γίνει η υποψηφιότητα σου πιο ισχυρή;

Αν καταφέρεις να κερδίσεις στην συνομιλία το ενδιαφέρον. Όλα παίζουν ρόλο, η στάση του σώματος σου, ο τόνος της φωνής σου και η θετική σου διάθεση σε
Το δικό μου μυστικό για να σε βοηθήσω να δομήσεις την καλύτερη απάντηση στην ερώτηση «πείτε μου μερικά πράγματα για τον εαυτό σας» είναι να ακολουθήσεις ένα τρίπτυχο που θα αναφέρεται σε:

  • ποιος/α είσαι
  • τι έχεις κάνει
  • τι θέλεις να κάνεις

συνδυάζοντας το με την θέση που διεκδικείς και την επαγγελματική διαδρομή που θέλεις να διανύσεις.

Ελπίζω η επόμενη συνέντευξη να έρθει σύντομα και η να σκεφτείς πως ήρθε η στιγμή να ξεχωρίσεις!
Αν αισθάνεσαι πως θέλεις την υποστήριξή μου στην αναζήτηση εργασίας, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου!

Εδώ μπορείς να κλείσεις online, 30′ δωρεάν coaching session!

https://calendly.com/coachingnowgr/30min

Να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό,
Ε.

 

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Ελένη Δημάκη, Personal & Executive Coach

Είμαι η Ελένη Δημάκη, πιστοποιημένη Coach και πτυχιούχος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω σε κάθε σου ερώτηση σχετικά με το Coaching και πως μπορείς να το βάλεις στη ζωή σου!

Κλείσε Μια Δωρεάν Συνάντηση Γνωριμίας!

Τι Είπαν Οι Ωφελούμενοι Του CoachingNow

30'  Δωρεάν Συνάντηση Ενημέρωσης

Κάνε Εγγραφή Στο Newsletter & Πάρε Δωρεάν Το Ημερολόγιο Coaching Για Τη Νέα Χρονιά!